2017年10月16日月曜日

クロスズメバチ





クロスズメバチ(黒雀蜂、ワスプ、: Wasp、学名:Vespula flaviceps)は、体長10-18mmのクロスズメバチ属。小型で、全身が黒く、白または淡黄色の横縞模様が特徴である。北海道、本州、四国、九州、奄美大島に分布。多くは平地の森林や畑、河川の土手等の土中に多層構造の巣を作り、6月ごろから羽化をする。小型の昆虫、蜘蛛等を餌とし、ハエなどを空中で捕獲することも巧みである。その一方で頻繁に新鮮な動物の死体からも筋肉を切り取って肉団子を作る。食卓上の焼き魚の肉からも肉団子を作ることがある。攻撃性はそれほど高くなく、毒性もそれほど強くはないが、巣の近くを通りかかったり、また缶ジュース等を飲んでいる際に唇を刺される等の報告例がある。同属で外観が酷似するシダクロスズメバチは、海抜約300m以上の山林や高地に好んで生息し、クロスズメバチよりもやや大きく、巣は褐色で形成するコロニーもやや大型になることが多い。
日本では地方によってヘボジバチタカブスガレなどと呼ばれて養殖も行われ、幼虫やさなぎを食用にする。長野県では缶詰にされる。クロスズメバチを伝統的に食用とする地方の一部では「ヘボコンテスト」等と称し、秋の巣の大きさを競う趣味人の大会も行われている。



V. flaviceps is popular as food in Central Japan. All of its stages are consumed, but the larvae are considered a special delicacy.[5] Small colonies may be collected and relocated into artificial hives near dwellings for the purpose of harvesting them for food.[6] These colonies are sometimes even sheltered over the winter by humans, which benefits not only the humans but the wasps as well. This protection from the cold greatly helps their chances of survival.[6]
In some regions of Japan, V. flaviceps is eaten in a dish with rice.[5] In the Chubu area (including Nagano, Gifu and Aichi), a dish in which the larvae are prepared in rice is considered a delicacy. This dish is eaten during special events, especially the autumn festivals.[5] V. flaviceps may be prepared cooked, fried, or pickled. Larvae and pupae are often taken from nests and seasoned with soy sauce, sugar, and artificial seasonings.[5] Recently, collection of this species from inside Japan for food has decreased, and importation from Korea has increased.



、、、(爆wwwwwwww



1 件のコメント:

匿名 さんのコメント...

堤防ではねられ3人死傷 ランニング中か、石川

http://mainichi.jp/articles/20171016/k00/00m/040/124000c